Статии

Лична сила

Защо е нужна личната сила?

Най-просто казано, за да не си в детска позиция или в ролята на жертва. Личната сила е ключ е да се развиваш като личност и да постигнеш своите цели, дори и в условия или сред хора, които не те подпомагат на 100%.

Личната сила можем да я разгледаме в няколко посоки, за да си я обясним по-лесно, но и да я развием по-адекватно. И така:

Самосъзнание: Разбирането за своите силни и слаби страни е важен момент за развитието на личната сила. Вътрешно признание и осъзнаване на своите ценности, умения, и жизнени цели, но и страхове, болки, травми е път, които не винаги е лесен, но със сигурност е правилен.

Самодисциплина: Способността да контролираш своите действия, да следваш планове си и да постигаш поставени цели, дори когато е трудно или неудобно (особено за околните). Ако липсва дисциплина – учим се ден след ден докато я развием. Дисциплината е навик.

Увереност: Вярата в себе си и в своите способности е от съществено значение. Без вяра на къде? Ако ти липсва – намираш причините да я няма, т.е. може да се е случило нещо в детските години или това да нямаш увереност се дължи на родов сценарии, помисли къде е корена?

Емоционална интелигентност; Разбирането и управлението на своите емоции, както и разбирането на емоциите на другите. Защо са тези емоции? От какво са провокирани? Какъв е тригера? На какво напомнят? Как да се отработят?

Адаптивност: Способността да се адаптираш към променящите се обстоятелства и да преодоляваш предизвикателствата си е вече личната сила. Най-лошата програма е “искам промяна, но ме е страх да не стане нещо “, чрез която не би могъл да се научиш на адаптивност.

Мотивация: Ясни цели и мотивацията. Без тях няма личната сила. Тук се иска воля, знание, дисциплина, методичност, самоотдаденост, обучение, и практика. Ако ти липсват някои качества – започни да ги развиваш.

 

Ако се чувстваш безсилен, важно е да се запиташ за причините за това усещане. Някои хора изпитват липса на сила поради стрес, умора, липса на мотивация, проблеми със здравето, лоши навици, неправилна среда, непроработено минало, задържани негативни емоции или негативни мисли.

Важно е да се започне със самооценка и саморефлексия (за тази цел в сайта ТУК има подпомагащи материали), за да се разбере каквa e причината за това усещане и как може да се реши проблемът. Ако ти е трудно сам, добре да поръсиш помощ.

Ето някои начини да се справиш с липсата на сила:

1. Отпочиване и релаксация: Вземи си почивка и или направи медитации или релаксация. Прави неща, които те зареждат и ти дават енергия.

2. Подкрепа: Обърни се към приятели, семейство или професионалисти за подкрепа и съвет. Понякога споделянето на чувствата с някого може да помогне да се намери перспектива и решение. Ако е необходимо – промени средата си, намери Хората със сърца.

3. Здравословен начин на живот: Включи здравословни храни, редовно физическо упражнение и достатъчно сън в ежедневието си. Ако е нужно посети специалисти, не се примирявай с болки, алергии и т.н.

4. Целите и мотивацията: Преразгледай към какво се стремиш и в какво наливаш енергията и други ресурси.

5. Управление на стреса: Научи техники за управление на стреса като медитация, дълбоко дишане, йога или други методи, които ти помагат да се успокоиш. Най-малкото, което можеш да направиш е да се разхождаш редовно сред природата.

 

Понякога да нямаме сила има и подсъзнателни причини, но и нашата реакция от околната среда.

Нека обсъдим още тази тема.

Ако другите се плашат от твоята сила, може да има няколко причини за това. Например:

 • Неустойчива власт: Ако използваш силата си по начин, който е агресивен, натискаш, манипулиращ или доминиращ, другите знаят това, усещат го. Важно е  да имаш адекватно отношение и уважителен начин на общуване с другите.
 • Конкуренция: Ако другите се чувстват заплашени от твоята сила, това може да бъде поради чувството им за конкуренция. Възможно е съвсем несъединително ти да се конкурираш с тях, занижавайки ги.
 • Липса на доверие: Ако манипулираш. лъжеш, клюкариш и т.н. – отново имаш проблем. Това не помага да имаш лична сила, напротив. Така разваляш репутацията си сам.
 • Неразбиране: Понякога хората се плашат от неща, които не разбират. Ако твоята сила е резултат от умения, знания или опит, които другите не разбират, те могат да се чувстват неудобно или уплашени. Потърси по-подходящ начин за комуникация с хората, които не те разбират. Ако това невъзможно, тогава помисли каква всъщност е средата ти.

 

Ако ти е страх от собствената си сила, е важно да проучиш причините зад този страх и да работиш върху преодоляването му.

Ако е страх, то е страх ясно, но от какво?

 • Страх от отговорността
 • Страх от конфликти
 • Страх от неуспех
 • Страх от собствената сила (най-вече тъмната страна)
 • Страх от критика
 • Страх от отхвърляне, изолация, самота и др. в тази посока

Къде, кога и по какъв начини се е създал този страх? Защо все още е там? Също така разгледай какви са подсъзнателните ти програми, сценарии и убеждения, които поддържат присъствието на страха.

Тук можеш да си помогнеш чрез:

 • Самоанализ
 • Работа с емоциите
 • Признаване на силата като сила
 • Развитие на самочувствие и увереност
 • Работа със специалист

Освен това, нека си припомним още нещо!

Личната сила и границите са тясно свързани и играят важна роля в здравето и благополучието на човека.

Задаването на граници означава да си в състояние да кажеш “не” на неща, които не ти служат, не са в твоя интерес или прекалено тежат върху твоя живот. Това изисква лична сила и увереност в себе си.

Границите помагат да се защитиш от нежелани влияния и ситуации, които могат да влошат твоето емоционално и физическо благополучие. Те позволяват да се предпазиш от изтощение, стрес и нежелани отношения, разбира се и от токсични хора.

Задаването на граници е израз на уважение към себе си и към другите. Ти разбираш своите граници и ги уважаваш, както ставаш способен да уважаваш границите на другите хора.

И все пак , ако сме Жени, тогава какво?

Личната сила по женски не е нещо ново, винаги е имало силни жени. Въпросът е как здравословно в съвремието да се прояви силата като жена. Важно е да се внимава тази сила да не е назидателна като учител или спасите, по мъжки  или по майчин начин.

Добре е да се развива:

 • Вярата в себе си и във възможностите си
 • Приемане на своите слаби и силни страни, признаване на своите ценности и постижения.
 • Управление на своите емоции
 • Независимост и автономност във вземането на решения
 • Баланс между различните сфери на живота си, като работа, семейство, лични интереси и здраве.
 • Смелост
 • Креативност
 • Общуване, подкрепа и солидарност между жените
 • Мекота, гъвкавост и адаптивност
 • Женска самосъзнателност
 • Приемане на тялото и обич към него

Личната сила не е ограничена от пол, цвят, възраст или статус. Тя е ограничена от нас самите и по-точно от нашето подсъзнание и стари истории (тук добавяме и родови такива.

Важно е да се работи над себе си, за да може личната сила да се изрази по различни начини в зависимост от индивидуалните качества, цели и жизнени обстоятелства.

Силата не значи агресия, а автентичност!

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 13 =