Статии

Пълен справочник за женските енергийни практики и медитации

В последните няколко години се заговори много за женска енергия, женственост и женски пратките. Може би това се дължи на факта, че времето за създаване на баланс между мъжкото и женско начало е настъпило. Днес няма да се спирам на темата за Ин и Ян, достатъчно съм писала в блога и в различни публикации, а ще поставя началото на поредица и информация за женските енергийни пратки. Какво представляват? Каква е същността им?

Истината е, че винаги са съществували, но за разлика от сега, преди да се предавали в тайнство, след тестове и посвещения в определени кръгове. Най-общо казано практиките (вкл. динамичните медитации) са цялостна система от упражнения, която позволяват преработка на енергийните блокажи, подсъзнателни убеждения и изпълват с женска енергия. Те могат да се провеждат групово и индивидуално, като са базирания на медитация, насочени към тялото практики, арт-терапия, различни дихателни и физически упражнения, визуализации и т.н, които помагат за коригиране и подобряване на физическото, психологическото и емоционалното състояние. Фокусът на женските практики е върху възстановяването на баланса на Ин и Ян енергиите и тяхното правилно движение в женското тяло, изчистване на дисбаланса на чакрите и тяхното хармонизиране.

Какви видове практики има? Можем да ги разделим образно на три групи:

1) телесни – динамични медитации, дао и тантра упражнения, кундалини йога, йони йога и др.

2) психологически – работа с травми, арт-терапия, медитации, визуализации и др.

3) енергийни – ритуали, работа със стихии, упражнения за хармонизиране на чакрите

Моят youtube канал има видеа с практики.

Какви са ползите от женските практики и медитации?

Ето някои:
🔺премахва блоковете на тялото, позволявайки на енергията да тече свободно и лесно
🔺допринася за производството на естроген, което прави фигурата по-съблазнителна, а движенията по-женствени, дори по-секси
🔺помагат да се освободим от негодувание, гняв и други негативни емоции, които таим в себе си с години
🔺чрез медитативните техники може да се отървем от страховете, стреса и напрежението
🔺носят хармонизиране вътрешното състояние
🔺балансират енергийна система, изчистват и зареждат чакрите
🔺дават вътрешен мир, стабилност и спокойствие
🔺спомагат за духовното развитие
🔺елиминирайте „умствените отломки“,
🔺можем да се научим да се отпускаме и да се концентрираме
🔺 дават енергия и то женска, ако са правилно изпълнени
🔺откриват един по-дълбок смисъл на човешкия живот
🔺дават усещане за собствената ни привлекателност
🔺някои практики свалят венец безбрачие, т. е правят ни “видими” за точните мъже
🔺увеличават увереността в себе си
🔺помагат за свалянето на излишните килограми по мек начин
🔺подмладяват и разкрасяват

Кога се правят женските практики?

Голяма част от енергийните упражнения могат да се правят всеки ден по всяко време, но има и някои специфики за по-мощните практики, като динамични медитации, които се правят по 1 път в месеца. Като време можем да ги разделим така:

1) според сезона. Пролетта е свързана с архетип Момиче, работи се над пробуждането на енергията. Лятото е архетип Любовница, енергията се усилва и използва. Есента е натрупваща и е под влияние на архетип Домакиня, Зимата – изчистване, развива се архетип Кралица.

2) календар – 12 дни от новата соларна година, 12 дни от лунната нова година и 12 дни от рождения ден.

3) според лунния календар – тук се съблюдават фазите на луната , както и лунните дни.

4) според денонощието – сутрин за зареждане, през деня за изчистване, вечер за баланс, успокоение и хармонизация.

Дали медитациите и енергийните упражнения за жени са ефективни?

Да и не! Те не работят в някои случаи! Това е така поради няколко причини.

1) Жените понякога не получават незабавен ефект от практиката. Промените се случват в резултат на постоянна работа върху себе си, а това е процес, които отнема време.

2) Втората причина са недостатъчно познавания. Попадаме на практика от интернет, взимаме я и почваме да я правим, но нямаме гаранции за истинността на материалите в интернет, нали? Освен това информацията може да не е пълна или 100% точна, а също така ако нямаме достатъчно опит и познание можем да допуснем грешка. Така че е важно да се учим от хора със знания и опит.

3) Понякога хората се страхуват от вътрешната си сила, която неизбежно избухва в процеса на медитация. А този страх естествено ни пречи да получим ефект и от най-мощната техника. Ако сме неподготвени за промяна, също практиките няма да помогнат.

4) Ако не сме готови да чистим негативите, за да освободим място на позитивите. Обезателно е първо да сме изчистили вътрешното пространство, преди да се изпълваме с любов, сексуална енергия и т.н.

5) Също така се случва жените да правят практики не за себе си, а за друго. Например, за привличане на човек, който ги интересува, или за връщане на любим човек. Това, не дава резултат, тъй като първо се опитваме да нарушаваме нечия свободна воля, второ се опитваме да отнемаме свободния му избор. Работим само и единствено за/над себе си си.

7) Нямаме ясно намерение, нямам ясна цел, не знаем какво искаме и нямаме никаква идея и се заемаме с енергийна работа. Разбира се, че няма да има ефект, а дори би имало и вреда в такъв случай.

8) Имаме вярвания, които не са в хармония и намеренията ни.

В кои случаи има противопоказания, кога не се правят динамични медитации и други женски енергийни практики?

1. Без желание, без отклик насила не се работи с енергийни практики

2. При бременност е строго забранено!

3. След раждане първите 3-6 месеца, в някои случай 9-12 месеца не се правят женски практики

4. Някои практики за противопоказани по време на менструация

5. При епилепсия

6. След прекаран инсулт са забранени динамичните медитации

7. Дамите над 50г трябва да се съобразяват със здравето си

Много жени считат, че женските практики и медитации са вълшебна пръчка, която прави чудеса. И в това е грешката. Размахваш я веднъж и айде чудо, животът се е преобрази. Нещата не се случват по този начин – животът се преобразява постоянно, това е процес, в който трябва да сме будни и съзнателни.

Малко жени се замислят каква е в действителност целта на практиките и медитации и как те работят. Те са инструменти, които увеличава енергийния потенциал, изчистват съзнанието от блокажи, негативни вярвания и ненужни мисли, помагат да се хармонизираме и да влезем в синхрон със себе си. Също така оказват влияние върху развитието на нови качества и умения.

В края ще споделя запис от включването ми на живо във фейсбук групата, в което разказвам за динамичните медитации, които са едни от най-мощните женски практики.

С любов,

Таня

Related Posts