Статии

Няколко идеи за “съживяване”

Тук сме да живеем! В дълбочина. Дълбочината на живеенето обаче е именно в това да следваш порива на сърцето, чувството в тялото, радостта на душата, да си позволиш и невъзможното (първо в мислите, в ума, за да дойде в реалността).

Човешкият ум лесно се манипулира с различни мисли, втълпени вярвания, наследени убеждения. В ума живеят какви ли не правила, норми, клишета, възпитание. Там са всички ограничения. Тялото обаче е първично, то има своя разум, своята мъдрост, то реагира съвсем първосигнално. Чувствата в него са естествени и не подлежат на какъвто и да е контрол от страна на ума. Кажете на тялото си да не се поти, да не трепери или спрете реакцията си когато край вас минава желан човек. Можете ли то да се подчини на командите ви и да не е спонтанно? Можете ли да спрете реакциите му? Не! Но можете да ги пренебрегнете, да се направите, че не усещате тялото си, да се опитате да го потиснете и дори да успеете да се направите, че го няма.

В няколко лични сесии вече съм виждала жени, които не усещат тялото си като част от тях (резултат на травми). Обаче тялото знае истината! Както между впрочем и душата. Душата има своите планове за Живота, тя се въплътила в тяло, сътворено с любов (в най-добрия случай) с една цел – да ЖИВЕЕ като човек! Душата ви е тук да трупа опитност, да разбира какво е живота, чрез тестването на различни неща. Душата иска да ЖИВЕЕ, докато умът ще се постарае да я спре с клиширани мисли за невъзможното, доброто възпитание, морала, нормите и т.н. Сложна игра, но и не толкова, когато я схванем!

 
Защо се отказваме от живота си докато сме живи? 
От страх, разбира се! Страх ние, че не можем да оцелеем, че няма да ни обичат, че ще останем сами, гладни, бедни… Страх ни е от самото живеене, от интензивността на чувствата, от това да си тук и сега напълно отдаден на Живота.

 

За да усещаме себе си живи трябва да обърнем внимание на състоянието и чувствата на тялото. Да сме свързани с тялото, толкова колкото и с душата си. За целта е много важно да сме будни и да си задаваме въпроса как се чувстваме точно сега и да бъдем честни със себе си в отговорите си.

 

Споделям ви няколко идеи за съживяване:

·Обърнете внимание на дишането си, на позицията на тялото си, на допира на дрехите – сещайте се по-често през деня да усещате с тялото си.

·Използвайте сетивата си и увеличете онова, което носи удоволствие и наслада. Заслужавате най-доброто, което вашите сетива могат да преживеят!

·Заемете се с нещо, което носи жизненост и радост на тялото – спорт, танци, посещение на спа, йога. Дръжте фокус в тялото си.

·Отнасяйте се към тялото си с почит и уважение – тялото е храм на душата.

·Казвайте „ДА“ на себе си, както казвайте „НЕ“ – когато чувствате, че е нужно. И не бъдете виновни, че избирате себе си, моля!

·Практикувайте любов към себе си ежедневно, развивайте добро самочувствие и не се страхувайте от образа си в огледалото

·Не забравяйте, че душата ви е божествена. Вие сте божествени и имате най-големия дар от Бог свободна воля и личен избор.

 

 
Ето и някои полезни и приятни видеа, които биха помогнали за засилване на връзката със себе си:
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =