Статии

Лична сила

„Бягство от реалността“, „от това имах нужда“ или „заслужена почивка“ – как стигаме до преразход?

Обикновено след динамичните медитации се чуват подобни възгласи, с които момичетата в групата дават обратна връзка за изживяванията си. Те разказват оживено за чувствата си, за прилива на енергия, за успокоението си, а дори и за откритията си.

Защо обаче така реагират?

Защото всички жени имаме една болка – липса на време за себе си, което води до преразход на енергия и загуба на сила. На своята женска сила.

Когато не даваме на себе си време и енергия изтощението е на лице, влошаването на светоусещането (ставаме нервни, черногледи, агресивни и т.н.) също. Губим фокуса си от приоритетите, сякаш сме в хаос. Усещането за самота и неразбиране от околните се засилва.
Нямаме ли енергия сякаш сме цвете, което повяхва, вместо да цъфти с най-ярките си и ароматни цветове.

Бягството от реалността е нужно, за да се измести фокуса от „задължителността“ в ежедневието. Когато свикнем с едно и също нещо, самото повторение на дейностите и знанието кое след кое следва не носи радост, напротив – вкарвате в състояние на еднообразие, което изтощава доста.

Промяната, дори и за 1 ч, винаги носи приливи на живителна сила и нови идеи, но и започваме да виждаме какво може да се измени от обикновения ни реален живот. Това е вид издигане над детайлите, за да се придобие яснота за цялата картина.

Заслужената почивка също е много точен израз. Въпреки че е показател за твърде много активност, която е довела до нуждата от почивка. Ако си даваме поне по 30мин дневно почивка до състояние „заслужавам почивка“ не се стига.

А нуждата, която е задоволена след занимание със себе си е проява на любов към себе си. Ако не сме имали контакт със себе си, със своите чувства и мисли, с времето в нас – също показва, че не сме били в досег до своята същина, не сме дали място за преработка на емоциите, не сме подредили мисли, не сме изчистили болезнените си състояния. А това разбира се изтощава, отнема сила.

Липсата на центрираност в нашето същество и осъзнатост в преживяванията ни е като да се опитваме да ходим с един крак. Губим баланса. Балансът в нас, идвайки от позволението ни да видим себе си и скритото в нас, ни пълни със сила и а и води до балансиран живот. Каквото вътре това е вън.

Вие как бягате от познатата реалност? Как почивате? Това изпълва ли ви със сила?

Когато няма СИЛА?

Получих днес от една дама, с която работим това съобщение: “Благодаря за видеото преди малко! Към момента в каква енергия съм, преобладава ли вече женската или все още съм до под кривата круша? Аз не мога да преценя къде точно съм сега.“

Истината е, че не е до под кривата круша, напреднала е изключително много. Видимо е. Но защо тогава не може да се определи?

Причината е, че дълго време е била в състояние на изтощение. Това често се случва при жени, които гледат сами децата си (какъвто е нейния случай), но и при жени в мъжката енергия. Когато се изчерпат енергийните ни ресурси естествено е да изпадаме в състояние на дефицити. Без ресурс всичко е трудно постижимо.

Какво ни изтощава?

Състояния произлизащи от трябва, длъжна съм, отговорна съм, задължена съм. Мотивацията от това е усещането, че нещо ще се изгуби, ще пропадне, ако не се направи това и това – край! Водени от тази мотивация се активират в нас хормоните на стреса като кортизол и адреналин. Изпадаме в тотално напрежение, хиперактивност, стрес и като резултат идва изтощението – физическо, емоционално, психическо и разбира се енергийно.
Хормоните на стреса са ни нужни при бързи действия, да, когато има нещо спешно. Но останем ли задълго в такова състояние без да си дадем време за себе си и да се погрижим за благополучието си – губим сила. Няма енергия, няма сила и всичко, което правим е преко сили.

В нейния случай, в който съм била и аз, а съм сигурна, че и вие сте пребивавали в енергиен дефицит – липсата на сила се явява от липса на възстановяване на силата. Не е дадено време, не е дадена грижа за тялото, не е дадено отношение към женствеността и т.н. Защото е имало друго по-спешно.

Решението!

Време посветено на себе си, пространство дадено на себе си и приятни занимания, които помагат за почивка и носят удоволствие. Медитации, танци, творчество. Женски практики, общуване с други жени. Време сред природата. Сън.

Ако имаме желание за повече СИЛА, хубаво е и дълбочинна работа. Да се видят убежденията, страховете, моделите, които ни водят до изтощение. Когато сме наясно със себе си и мотивацията, идваща от подсъзнанието да сме хиперактивни и да спасяваме Света – тогава можем да трансформираме шаблоните на поведение в нещо позитивно. Това и правим на женските занятия – разглеждаме какво ни блокира по мек и деликатен начин, разбираме каква му е целта, освобождаваме се от него и създаваме новото, което носи радост и лекота, усещане за щастие и встъпване в силата си.

Нужно е време!

За да се върне силата е нужно време, нови навици, и постоянство в тях. Силата както е в простотата, така е и натрупването. Хубаво е да се проявява търпение и спокойствие докато се възстановяваме.

Вие какво правите когато усетите липса на сила? Как си връщате енергията?

Като говорим за СИЛА, нека имаме предвид, че силата може да бъде проявена по женски и по мъжки.

Живеейки все още в дуален свят, човек може да се прояви както през Ин потока, така и през Ян потока на Божествена Енергия. Разбира се възможно е и балансирано проявление, но затова е нужно познание и връзка със себе си.

Когато жената или мъжа дадат превес на противоположната за тях енергия (жена в Ян и мъж в Ин), тогава започва някаква разруха проявена под различна форма в живота.

На първо място е усещането за умора и други физически неразположения. Ако не се вземе под внимание дисбаланса показан от тялото – идват болестите.

При пребиваване не в нашата енергия целите се постигат трудно. Поради простата причина, че не разполагаме с подходяща енергия за резултати, нямаме правилния ресурс. Ползваме не точната енергия. Не че не може да се постигат успехи – може, но на по-висока цена. Или на всяка цена.

Пребиваването дълго време в “другата” енергия оказва влияние и върху отношенията. Жена в мъжка енергия например трудно привлича мъжете с главно М. Тя за тях става или приятел, или конкурент, те не “виждат” жена. Тя няма нужда от тях и ти просто не създават връзка с нея.

Понякога обаче жена в мъжката енергия става “майка” на мъжа до нея. Майката е силна, отговорна, длъжна, смела, можеща. Тя знае всичко. Поема твърде много отговорности, измества мъжа и го обезсилва всячески, защото тя знае и може по-добре от него. Когато мъжа е изтикан от общото поле, на нея нищо не й пречи да стане самата тя мъж. Ще я чуем, че се оплаква, че той за нищо не става и не става от дивана.
Примери много.

Да, периодичното влизане в мъжката енергия е нужно. В тази енергия сме например когато шофираме. Но твърде дългото стоене в нея ни “втвърдява”. А жената е като вълна, движи се гъвкаво.

Сила и лична територия⠀

Усещате ли, че нямате място за себе си? Чувствате ли, че в живота ви е пълно с какво и кой ли не, но сякаш нямате досег до себе си?
Всеки има лично пространство, в което се намира в безопасност. Това пространство е зона на спокойствие, в което можем да си дадем както почивка, така и място да изживяваме своите състояния, да мечтаем, да подреждаме приоритетите си и да имаме досег до себе си. ⠀
От личната ни сила зависи колко голямо е това пространство и с какво е пълно. Ако сме по-слаби в полето ни има времеяди и хора, отнемащи от времето и енергията ни. Понякога това са и най-близките, на които сме показали своите умения да ги спасяваме, носейки техните отговорности. ⠀
Когато сме на ръба да загубим пространство си или вече сме го загубили се появява нуждата от очертаването му. ⠀
Често това се случва с проява на сила. Когато нещата са отишли твърде далеч, силата е подчертана агресия. Чрез агресията пазим себе си, енергията, територията и ресурсите си. ⠀
Разбира се пазенето с такава сила действа разрушително – както за нас, така и за отношенията.⠀
Има и друг начин без агресия. Той отнема време и съзнателна работа над себе си. ⠀
Здравословното състояние на лична сила започва с изграждането на лични граници (материал по темата ТУК), с разбирате ни на какво сме съгласни и на какво не, с осъзнаването за ресурсите ни. След това правилно разпределяне на ресурсите ни, така че да не отнемат твърде енергия (сила), а напротив. И не на последно място – работа над личността ни, чрез изграждане на своя авторитет. ⠀

Тъмна страна, нервен срив или сила

Всяка жена се старае да е добра, бяла и любяща. В това старание обаче възникват доста проблеми – губим личните си граници и силата си. Ако дълго продължим да сме безгранични в раздаването си, попадаме в изтощение, няма енергия и тогава се обажда инстинкта ни за самосъхранение. Целта е да се запазим живи.

Много често когато сме изтощени ние проявяваме силата си през тъмната ни страна, поради желанието си да се съхраним. След това се обажда вината, че сме постъпили рязко и агресивно с околните. Негативните чувства, самообладание и поправянето на щетите на всяка цена пък довеждат до още повече изтощение и кръга се затваря. Изход не се вижда.

Какво можем да направим все пак?

🌟Да си дадем пространство и време да преминем през емоциите до изясняването им вътре в нас.

🌟Да се позволим правото да преживяваме различни състояния пред двете ни страни.

🌟Да направи нещо добро за тялото си, например масаж или сън.

🌟Да намерим източник на енергия и да се заредим.

А вие когато стигнете до нервен срив и/или изтощение как се възстановявате?

Сила и наслада

Удоволствието дава енергия, енергията е СИЛА!
Когато сме в стегнато състояние в напрежение, държим твърде много неизказани думи и неизразени емоции – тялото се бронира. С броня радост и наслада почти не се усещат.

Радостта от живота и наслаждението дават енергия, бронята отнема – целта й е да ни пази, а в опазването се влага неимоверно много енергия, която можем да ползваме за други цели.

Удоволствието е на ниво тяло чрез сетивата, но позволението за него идва от умствено ниво, където са вярванията ни (убеждения, спомени и т.н.). Ето защо е нужно да се види какви ограничения имаме на ниво мисли. След това е добре да се даде възможност на тялото да свикне с нови източници на енергия през сетивата (красиви гледки, вкусна храна, вълшебни аромати, приятни материи, комфорт за тялото и т.н.)

И на края няколко идеи за зареждане с енергия, която може да се превърне по естествен път в сила.

1. Време за себе си
2. Сън
3. Подредба, уют, комфорт в средата
4. Умение да получаваш – подаръци, удоволствие и т.н.
5. Усещане за красота
6. Спретнат външен вид
7. Отношение към тялото
8. Медитации
9. Творчество
10. Общуване с други жени

В този facebook live от 47 мин говорим за насочването на енергията и превръщането й в сила. Виж ТУК. Материал с дълбока проработка по темата ТУК.

С любов,

Таня

Related Posts