Статии

За уморените от себеразвитие

Понякога въпреки всичките участия в подобни мероприятия, въпреки купищата прочетени книги… няма очакваните резултати. Да, всъщност това е напълно възможно и естествено има причина. Резултати няма да има нито от коучинг, нито от продължителна работа с психолог, нито от тренингите, ако вие просто отидете там, всичко осъзнаете и след това продължите да правите същото, което правите винаги. Т.е. няма да има промяна на реалността, ако не преведете своите ментални осъзнавания на ниво действия, на ниво живеене, на ниво правене. Само тогава идват резултати.

Промените в живота са резултат (отново тази дума) на промени в мисленето и в поведението ни. Ако оставим нещата само на ниво осъзнаване, но без действия, си оставаме на същото място. Не ме разбирайте погрешно – осъзнаването е чудесно, знаенето на повече за себе си е това, към което се стремим всички. Но само с мислене не става. Започваме от мислене, после правим принципно различни действия от познатите. Ако искаме ново – правим ново!
Тук обаче се появят автосаботажи. Често срещана е тактиката за отлагане. Виждала съм го и при себе си, и в работата с хора. Тази тактика може да изглежда така: “хубаво, разбрах от къде идва всичко, отивам да си полегна да осмисля.” Уви след спането ще трябва някакво усилие. Или така: “почвам от понеделник!” Кой понеделник? “После ще си направя упражненията, първо ще хапна малко”. А също: “ще ида до тоалетна и после…”. Обаче по-късно нещо друго ни привлича вниманието и забравяме за първоначалното си намерение. След това започваме да си намираме извинения, обясняваме се… Знаете как е!

Ето една идея: След като промените нещо в мисленото си, в следващите 3-7-14-21-28-40 дни планирате действия и започвате да правите стъпки в съответствие с новото ви виждане. Смята се, че новия навик се изгражда за 21 дена. Воденето на дневник също може да е от полза за проследяване на процеса.
Напр.: откривате, че нямате здравословни лични граници. Това е чудесно откритие, добре и? То ще остане просто едно нещо, което знаете, ако не предприемете действия по изграждането по границите си. Как ще се почувствате, ако имате граници спрямо другите? Какво ви е пречило до сега да ги имате? Какво е добре да направите? Как ще изградите границите си? Как изглеждат според вас здравословни лични граници? Отговорите на подобни въпроси показват посоката. Запишете в дневника откритията си, за да не забравите и решете какви ще бъдат действията ви.

Има и още една причина, поради която може да имаме умора от “копаенето” в себе си. Липса на енергия. Когато нямаме ресурс в себе си, каквото и да искаме да направим, не помръдваме изобщо. Липсата на енергия идва в резултат на твърде много активности и твърде малка почивка, възможно е да пребиваме повечко в мъжките енергии. Тази статия тук може да ви е полезна Три начина за зареждане с енергия. Друга причина за липсата на сили са емоциите. Неизразените емоции. В тяло има много енергийни блокажи в резултат на задържани емоции. Добрите момичета винаги са добри и не могат да си позволят “лоши” емоции, затова ги скриваме в себе си. А те се трупат там в тялото с години и пречат на естественото движение на енергията. Ако не се направи нещо с тези блокове, болестите са нещо съвсем очаквано. Така поне тялото ще ни привлече вниманието с надеждата да променим нещо в себе си и в околния ни свят. За справка по отношение на психосоматиката на проблемите със здравето можете да потърсите информация от Л. Бурбо.

Много хора решават да си карат така в състояние на енергиен дефицит поради различни причини. Те направо свикват да са в състояние на липса на енергия. А светът е пълен с ресурси и е готов да ни помогне. Има много техники за изваждане на блокажите, наистина много! Човек трябва да намери по свой усет този метод, който му резонира и просто да започне за го използва.

Метод за освобождаване от блокажите биха могли да бъдат и телесни практики като динамични медитации. При тях се работи в 2 посоки – освобождаване на енергийни блокове и зареждане с енергия.

 

Идея: най-простата телесна практика, която можете да правите сами е… танца! Просто пускате любима музика и започвате. Дишате дълбоко, със затворени очи и се движите. Затворените очи помагат да бъдем в себе си. Пробвайте и наблюдавайте как ще се почувствате.
Идея 2:  динамичните медитации! Ако не желаете сами да практикувате, елате на женските занятия. Това е чудесен начин да бъдете сред жени сходни интереси, да направите нещо за себе си.

Бъдете здрави и щастливи!

С любов,
Таня