Статии

Ако обичаш себе си

Ако наистина обичаш себе си, защо тогава:

– се самонараняваш като задържаш болка, обиди и живееш в миналото? Пусни ги, освободи се, нека ти е леко! Прощавай на другите, но и на себе си.

– говориш лошо за себе си, колко си зле, колко си грозен/а, смотан, дебел…

– се подценяваш, нямаш самочувствие и понякога се съгласяваш на неща под достойнството ти? За да вярват в теб и ти трябва да повярваш в себе си

– не слушаш вътрешния си глас, а слушаш хората и се доверяваш на чужди убеждения? Само ти знаеш какво е най-добро за теб!

– имаш разрушителни навици – ядеш кофти храна, пиеш повечко или пушиш, тровиш се с лекарства, спиш недостатъчно. Разрушителен навик е и да поддържаш непродуктивни отношения, в които няма любов и градеж.

– си поставяш ограничения? Всичко е възможно щом поискаш!

– се съгласяваш на престорена любов или на не професионално отношение на работното място? Винаги заслужаваш най-доброто!

– позволяваш на странични неща да те отклоняват от мечтите ти?

Ако наистина обичаш себе си, ти ще направиш всичко нужно за своето щастие. А ти щом живееш щастливо и всички около теб ще са щастливи, защото по някакъв начин ще можеш да им покажеш как да бъдат радостни, доволни, обичащи, щедри. Също като теб!

Има и още!

 

Докога ще отдаваш личната си сила на другите? Докога ще живееш както някой очаква от теб? Докога ще правиш каквото искат от теб? Докога ще слагаш маски, защото някой не харесва нещо у теб? Докога ще се молиш да те обичат? Докога ще се страхуваш? Докога ще се саможертваш, отдавайки времето си, енергията си, живота си? Докога ще се занимаваш с времеяди? Кога ще живееш?

Можеш да бъдеш достатъчно свободен! Можеш да използваш силите си градивно в твоя живот, а не градивно в животите на хора, които не ценят помощта ти. Можеш да не правиш това, което някой очаква от теб. Можеш да правиш това, което душата ти подсказва! Можеш да си себе си! Можеш да започнеш да обичаш себе си, тогава няма да търсиш престорената любов на околните! Щом се обичаш и уважаваш като личност, ще се появят хора, в които ще се отрази твоята любов. 

Не забравяй, че всеки е огледало на другия, което улавя излъчването и го връща обратно при източника. Можеш да запълваш времето си с полезни за теб занимания! Можеш да си доставяш радост! Можеш да започнеш да се цениш, това ще те издигне в очите на хората и те ще започнат да различават границите ти, без да ги преминават нахално. Можеш да казваш не! Можеш да не се страхуваш! Можеш да живееш, тук и сега, както желаеш, като започнеш да променяш това, което не харесваш.

Достатъчно време стоя в отчаяние! Достатъчно бе свит, разстроен, смазан, неоценен. Достатъчно се оправдава. Кога ще живееш? Достатъчно е да поискаш всичко това, която е добро за теб и да разбереш, че заслужаваш да си добре! Позволи си го!

Вярвам, че го можеш. Ако няма друг да повярва в теб, ако дори ти не вярваш в себе си – аз съм тук с голяма вяра! Вярвам, че всеки заслужава да е щастлив! Вярвам, че е достатъчно малко да промениш, за да получиш голямо… щастие!
Излез от клетката си и полети!

Можеш!

С любов, Таня

Related Posts